zaterdag 2 augustus 2008

De garantie van Open Source software

Open Source software komt eigenlijk van nature zonder de uit de commerciele wereld bekende "garantie". Nu is die garantie naar mijn mening soms een puur wassen neus.

Europese richtlijnen geven de burger het recht op twee jaar garantie en een redelijke gebruiksduur. Maar veel bedrijven bieden één jaar en de winkelier komt dan heus niet met meer. De goeden niet te na gesproken. Onder de anderen zitten wel heel grote bedrijven.
Voor software gaat het nog anders. Wie gaat er nou voor een probleem garantie zitten claimen bij een bedrijf? Er zitten soms toch lelijke fouten in software.

Maar nu Open Source software. Die wordt niet verhandeld. Die bestaat niet eens. Het is de programmacode, die bekend gemaakt wordt. Die moet je soms zelf compileren voordat je een werkend programma hebt.

Toch is zo'n programma niet zonder garantie. Omdat iedereen in die programma-code kan kijken en er ook zelf in mag wijzigen komt er vaak vanzelf opbouwende kritiek en reacties. Geen enkele programmeur kan het zich veroorloven in die situatie serieuze problemen te negeren.

Een programma wat al een tijdje bestaat heeft zijn waarde dus al wel bewezen. Het is wel belangrijk de documentatie goed door te lezen. Vooral in geval van problemen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat wat jij graag wilt doen nu net niet mogelijk is.

Ik zie dus het verschil niet. Maar Open Source programma's werken vaak wel minder gemakkelijk als de commerciele. Ook dat vind ik trouwens reuze meevallen.

Geen opmerkingen: